ביטוח סיעודי
ביטוח סיעוד הוא ביטוח שמטרתו מתן מענה לצרכים המתעוררים כאשר אדם זקוק לשירותי סיעוד, כלומר הופך לתלוי במידה רבה בעזרת הזולת לביצוע רוב הפעולות היומיומיות.
בישראל ניתן סיעוד בשלוש שכבות:
- באמצעות המקורות הציבוריים : פרק "ביטוח סיעוד" בחוק הביטוח הלאומי וסבסוד מטעם משרד הבריאות למאושפזים זכאים במוסד סיעודי.
- במסגרת הביטוח המשלים שמציעות קופות החולים
- כביטוח הנמכר באופן פרטי על ידי חברות הביטוח
פוליסת ביטוח סיעוד פרטית מהווה חוזה בין המבוטח לחברת הביטוח.
הביטוח הסיעודי בחברות ביטוח מבוסס בעיקרו על פיצוי כספי חודשי, ללא תלות במצבו הכלכלי של האדם וללא השפעה או קיזוז כתוצאה מקבלת סיוע כלשהו מגורם אחר.
יש סוגים שונים של פוליסות ביטוח סיעודי והגדרות שונות בתוך כל פוליסה מבחינת תקופות הכיסוי, השינויים בפרמיה החודשית, תקרת הכיסוי ועוד.
היקף הכיסוי ותקופת הפיצוי נקבעים על ידי המבוטח , במועד ההצטרפות לפוליסה ובהתאם לתנאי הפוליסה. בחלק גדול מפוליסות הפרט, בעיקר בפוליסות עם הפרמיה הקבועה , ניתן לצבור זכויות לאורך שנות התשלום (ערכי סילוק), כך שגם אם מפסיקים לשלם אחרי כמה שנם למבוטח נשמרות חלק מזכויותיו והוא ימשיך להיות זכאי לתגמולי ביטוח כל חייו.
מקרה הביטוח
מקרה הביטוח יוגדר כאחד משני האירועים הבאים לפחות:
מצב בריאות ותפקוד ירודים של המבוטח כתוצאה ממחלה, תאונה או ליקוי בריאותי, כאשר הוא אינו מסוגל לבצע בכוחות עצמו חלק מהותי (לפחות 50% מהפעולה) מתוך 6 הפעולות הבאות:
א. לקום ולשכב: יכולתו העצמאית של המבוטח לעבוד ממצב שכיבה לישיבה או לקום מכיסא, כולל ביצוע פעולה זו מכיסא גלגלים או ממיטה.
ב. להתלבש ולהתפשט: יכולתו העצמאית של מבוטח ללבוש ולפשוט פריטי לבוש מכל סוג ובכלל זה לחבר או להרכיב חגורה רפואית או גפה מלאכותית.
ג. להתרחץ: יכולתו העצמאית של המבוטח להתרחץ באמבטיה, להתקלח במקלחת או בכל דרך מקובלת , כולל פעולת הכניסה והיציאה לאמבטיה או למקלחת
ד. לאכול ולשתות: יכולתו העצמאית של מבוטח להזין את גופו בכל דרך או אמצעי (כולל שתייה ולא אכילה באמצעות קש), לאחר שהמזון הוכן עבורו והוגש לו.
ה. לשלוט על סוגרים: יכולתו העצמאית של מבוטח לשלוט על פעולות המעיים ופעולות השתן. אי שליטה על אחת מפעולות אלה אשר משמעה למשל שימוש קבוע בסטומה או בקטטר בשלפוחית השתן, או שימוש קבוע בחיתולים או בסופגים למיניהם, ייחשבו כאי שליטה על סוגרים.
ו. ניידות: יכולתו העצמאית של מבוטח לנוע ממקום למקום. ביצוע פעולה זו באופן עצמאי וללא עזרת הזולת תוך העזרות בקביים, במקל,בהליכון או באביזר אחר כולל מכני או מוטורי או אלקטרוני לא תיחשב כפגיעה ביכולתו העצמאית של המבוטח לנוע. אולם, ריתוק למיטה או לכיסא גלגלים , ללא יכולת הנעתו באורח עצמאי על ידי המבוטח , ייחשב כאי יכולתו של המבוטח לנוע.
מקרה ביטוח הנובע ממצב של אי יכולת לבצע 3 מתוך 6 פעולות, יזכה את המבוטח בלא פחות מ50% מתגמול הביטוח החודשי.
מצב בריאות ותפקוד ירודים של מבוטח עקב "תשישות נפש" שנקבעה על ידי רופא מומחה בתחום. "תשישות נפש" – פגיעה בפעילותו הקוגניטיבית של המבוטח וירידה ביכולתו האינטלקטואלית , הכוללת ליקוי בתובנה ובשיפוט, ירידה בזיכרון לטווח ארוך או קצר וחוסר התמצאות במקום ובזמן הדורשים השגחה במרבית שעות היממה על פי קביעת רופא מומחה בתחום, שסיבתה במצב בריאותי כגון: אלצהיימר או בצורות דמנטיות שונות.
מקרה ביטוח הנובע ממצב של "תשישות נפש" יזכה את המבוטח ב 100% מתגמול הביטוח החודשי.
מונחים חשובים בביטוח סיעודי:
תקופת הביטוח : משך זמן ההתחייבות של חברת הביטוח להמשך הפוליסה באותם תנאים.
תקופת המתנה : משך הזמן מהיום שבו הוכר המבוטח כאדם סיעודי ועד הרגע בו הוא זכאי לתגמולי הביטוח.
תקופת הפיצוי: משך התקופה מיום ההכרה במבוטח כסיעודי, בה מתחייבת חברת הביטוח לשלם במקרה ביטוח ועד סיום תקופת הפיצוי.
ערך הסילוק : סכום ביטוח הנצבר כתלות במשך תקופת התשלום בפועל של הפוליסה.
היקף הפיצוי : סך הפיצוי המינימלי נקבע בהוראת המפקח על הביטוח אולם חברה רשאית להיטיב עם המבוטח.
בדרך כלל, הצורך בשירותי סיעוד נוצר בגיל זקנה, אך הוא עלול להתעורר גם בגיל מוקדם יותר, בין אם עקב תאונה או מצב רפואי.
מבוטחים אשר להם פוליסת סיעוד קבוצתית במסגרת קופת החולים, יכולים לרכוש פוליסות פרטיות עם תקופת המתנה של 3 או 5 שנים.